Żurek z kiełbasą i jajkiem

Żur na wędzonych żeberkach i kiełbasie. Kwaśny, pachnący i rozgrzewający. Podany z jajkiem i dobrym chlebem nasyci nawet największego głodomora.

 

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości
  • 250 g kiełbasy wieprzowej ( krucha , wiejska)
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnki
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupki
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Wędzone żeberka i kiełbasę myjemy w ciepłej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody tak 3-3,5 litra. Wrzucamy obraną cebulę , listek laurowy , ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż mięso na żeberkach będzie miękkie. Mięso i kiełbasę wyjmujemy (cebulę wyrzucamy). Żeberka obieramy z kości a kiełbasę kroimy w plasterki. Do wywaru wlewamy zakwas ( jeśli lubimy gęsty to wlewamy całą zawartość , również z osadem z mąki) , dodajemy czosnek , sól i mielony pieprz. Wrzucamy kiełbasę i mięso. Zagotowujemy . Doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i solą (można też majerankiem). Jajka kroimy na pół , układamy na talerzu i zalewamy gorącym żurkiem.