Żur na wędzonych żeberkach i kiełbasie. Kwaśny, pachnący i rozgrzewający. Podany z jajkiem i dobrym chlebem nasyci nawet największego głodomora.
Składniki:
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości
- 250 g kiełbasy wieprzowej ( krucha , wiejska)
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnki
- sól, pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupki
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Wędzone żeberka i kiełbasę myjemy w ciepłej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody tak 3-3,5 litra. Wrzucamy obraną cebulę , listek laurowy , ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż mięso na żeberkach będzie miękkie. Mięso i kiełbasę wyjmujemy (cebulę wyrzucamy). Żeberka obieramy z kości a kiełbasę kroimy w plasterki. Do wywaru wlewamy zakwas ( jeśli lubimy gęsty to wlewamy całą zawartość , również z osadem z mąki) , dodajemy czosnek , sól i mielony pieprz. Wrzucamy kiełbasę i mięso. Zagotowujemy . Doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i solą (można też majerankiem). Jajka kroimy na pół , układamy na talerzu i zalewamy gorącym żurkiem.