Zupa z kluseczkami

Gdy zostanie nam rosół z niedzieli nie musimy w poniedziałek gotować zupy pomidorowej( nie mam nic do pomidorówki ale czasem przydała by się jakaś odmiana) . Zupę można przyrządzić nie tylko na gotowym bulionie . Wystarczą dwie ćwiartki kurczaka, które gotujemy w trzech litrach wody z dodatkiem przypraw.

Składniki:

  • 3 litry rosołu ( drobiowy, wołowy, możemy wykorzystać do zupy również mięso z rosołu)
  • 6 ziemniaków (średnich)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz mielony
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy mąkę. Mieszamy aż powstanie gęste , jednolite ciasto . Odstawiamy na 15 minut. Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. W czasie jak gotują nam się ziemniaki rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Smażymy do miękkości warzyw i dodajemy do garnka z zupą. Maczaną w gorącej zupie łyżką nabieramy ciasto i wrzucamy na wrzątek. Gdy wszystkie kluseczki są już w garnku  mieszamy je  lekko, dodajemy listek laurowy i gotujemy na małym ogniu aż kluseczki  będą w środku ugotowane (sprawdzamy wyjmując i krojąc jednego klucha  – czas gotowania może być różny , zależy jakiej wielkości kluski formowaliśmy ). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy zielenią.

Jeśli do zupy dodajemy mięso z rosołu, to wrzućmy je przed formowaniem klusek.

0 comments on “Zupa z kluseczkamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.