Zupa z fasoli mung w stylu azjatyckim

Fasola mung kojarzyła mi się tylko z kiełkami owej fasoli, dodawanymi do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Szukając mąki kokosowej w pewnym nieźle zaopatrzonym sklepie natknąłem się na opakowanie tej fasolki. Zaintrygował mnie kolor tych ziarenek ( taki zielony ale bliżej było mu do wojskowej zieleni) i opakowanie zaraz znalazło się w moim koszyku. Też tak czasem macie, że nie znając jakiegoś produktu kupujecie go bo ma ładny kolor lub kształt? Ja tak mam często, a potem zastanawiam się co z tego zrobić. Na fasolkę po bretońsku te ziarenka trochę dla mnie za małe i stwierdziłem, że najlepiej ugotować zupę. Taką w azjatyckim stylu. Wyszła pyszna, a przy okazji okazało się , że przepis jest wegański.

Składniki:

  • fasola mung- 1 szkl.
  • marchewka- 1 szt.
  • pietruszka korzeń – 1 szt ( mały)
  • seler korzeniowy lub naciowy- ok. 15 dag
  • cebula – 1 szt
  • pomidor – 1 szt
  • papryka ostra – 1 szt
  • czosnek- 2-3 ząbki
  • cukier palmowy – 1/2 „ciasteczka” ( lub 1 płaska łyżka cukru brązowego)
  • mleko kokosowe- 1 puszka
  • drobno pokrojony świeży korzeń imbiru- 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 2 szt
  • liść kaffiru- 3 szt
  • olej – 3 łyżki
  • kurkuma w proszku- 1 łyżeczka
  • ziarna musztardowca- 1 łyżeczka
  • ziarna kuminu- 1 łyżeczka
  • pasta z tamaryndowca – 1 łyżeczka ( można zastąpić sokiem z limonki)
  • sól , pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra – do posypania

Wykonanie:

Dzień wcześniej moczymy fasolę w zimnej wodzie. Dnia następnego wodę wylewamy, płuczemy ziarenka i zalewamy świeżą wodą. Wody powinno być około 2-2,5 l. Dodajemy listki kaffiru i listki laurowe. Fasolę gotujemy aż będzie prawie miękka i dopiero wtedy solimy.

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (cebula w mniejszą , pozostałe w większą) . Na patelnię wlewamy olej , rozgrzewamy i wrzucamy nasiona musztardowca i kminu. Prażymy pół minuty. Dodajemy imbir, czosnek , całą ostrą papryczkę, cebulę i warzywa korzeniowe. Smażymy aż warzywa będą półmiękkie . Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i smażymy jeszcze dwie minuty.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z miękką fasolą, dodajemy mleko kokosowe, cukier, kurkumę oraz pastę z tamaryndowca ( lub sok) . Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 10-15 minut. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

0 comments on “Zupa z fasoli mung w stylu azjatyckimAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.