Zupa szczawiowa-wersja wegańska

Bardzo lubię zupę szczawiową. W dzieciństwie jechaliśmy na wał, nad San i rwaliśmy młody, dziki szczaw. Taki szczaw jest kwaśniejszy i bardziej aromatyczny niż odmiany uprawowe. Oczywiście nie musicie szukać jakiejś łąki z dzikim szczawiem ale warto kupić pęczek świeżego. W tej potrawie wykorzystamy nie tylko liście ale również  ogonki, które najczęściej odrzucamy. Jako ,że zupa miała być wegańska dodatek gotowanego na twardo jajka odpadał. Już się pogodziłem z tym , gdy wpadłem na pomysł oszukania trochę kubków smakowych za pomocą tofu i soli kala namak. Zupa wyszła genialna. To najlepsza szczawiowa jaką jadłem w życiu.

 

Składniki:

  • 1 duży pęczek szczawiu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki nasion słonecznika lub nerkowców
  • 3 młode ziemniaczki
  • 1 młoda marchewka
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kostki naturalnego tofu
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak ( czarna himalajska)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżeczka cukru
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy sól kala namak, kurkumę i zalewamy wodą. Wody powinno być centymetr ponad tofu. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Dorzucamy słonecznik lub nerkowce i smażymy aż cebula zmięknie. Zalewamy ją 1/2 litra wody i gotujemy przez 15 minut. Całość wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy ogonki liściowe naszego szczawiu  i miksujemy na jednolitą masę.

W garnku zagotowujemy litr wody i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w słupki lub półkrążki. Dodajemy pół łyżeczki soli, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Dodajemy zblendowaną masę cebulową, pokrojoną dymkę oraz umyty i pokrojony szczaw. Zagotowujemy. Na koniec siekamy koperek , który wrzucamy do garnka z zupą. W zupie ląduje również odcedzone tofu. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem.

0 comments on “Zupa szczawiowa-wersja wegańskaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.