Zapiekanka twarogowa na słodko

Kto nie lubi sernika. Wydaje mi się, że to ciasto lubi prawie każdy Polak. Problem zaczyna się wtedy gdy zapytamy o obecność rodzynek w cieście. Jedni je uwielbiają , inni nienawidzą. W dzieciństwie sernik zawsze był pieczony w moim rodzinnym domu na święta i obowiązkowo był na kruchym cieście. Dzisiaj proponuję Wam prostszą wersję. Sama masa serowa upieczona w naczyniu do zapiekanek. Można ten deser jeść ciepły i zimny, można polać go czekoladą lub musem truskawkowym. Nieważne jak go będziecie zajadać, ważne że przyrządza się go szybko i na pewno ucieszy Was i Waszą rodzinę.

Składniki:

  • twaróg – 1 kg
  • jajka- 4 szt.
  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki ( zamiast mąki ziemniaczanej można dodać 4 łyżki kaszy manny lub 5 łyżek mąki migdałowej)
  • masło – 100 g
  • cukier – 180 g ( można zamienić na dowolny słodzik , który nadaje się do pieczenia)
  • mleko- 100 ml
  • śmietana 18 % – 4 łyżki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • rodzynki , skórka pomarańczowa, cukier wanilinowy lub wanilia- dodatki , które możemy dodać do zapiekanki ale nie musimy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania ( metalowa, ceramiczna, silikonowa, może być nawet szklana) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.

Twaróg , jajka, mleko, śmietanę, cukier i sól miksujemy blenderem . Do masy dodajemy roztopione masło i mąkę lub kaszę mannę. Mieszamy. Jeśli przygotowujemy zapiekankę z kaszą manną masę odstawiamy na 15 minut aby kasza napęczniała. Na koniec dodajemy dodatki w postaci rodzynek lub smażonej skórki pomarańczowej , mieszamy i wylewamy do formy ( u mnie forma ma wymiar 30 cm x 40 cm). Pieczemy przez 35-45 minut . Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości masy w naczyniu do zapiekania . Po upieczeniu formę z deserem pozostawiamy na pół godziny w lekko uchylonym piekarniku.

Zapiekankę możemy zajadać ciepłą ale i zimna jest pyszna. Nie różni się wiele od sernika , a jest prostsza w przygotowaniu.

0 comments on “Zapiekanka twarogowa na słodkoAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.