Wegański tatar z bakłażana

Wegańska wersja tatara. Mięso wołowe zastąpiłem pieczonym bakłażanem . Pozostałe dodatki jak w tradycyjnym tatarze. Zaskakująco pyszna przekąska.

 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej , słodkiej papryki
  • sól ,pieprz chili
  • 1 mała cebulka
  • 3 korniszony
  • 6 marynowanych grzybków

Wykonanie:

Bakłażana upiec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Zawinąć w folię i zostawić na 15 minut. Upieczonego bakłażana obrać ze skórki i posiekać. Koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, olej , sok z cytryny ,wędzoną paprykę zmiksować . Do posiekanego bakłażana wlać zmiksowany sos, doprawić solą i pieprzem,wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Schłodzoną masę uformować na talerzu i obłożyć posiekaną cebulką , grzybkami i korniszonami , tak jak podajemy tradycyjnego tatara.