Wegańskie krokiety z soczewicą i chrupiąca surówka

Dzisiaj kolejny przepis na pyszne danie obiadowe bez grama produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie, nie przeszedłem na weganizm ale zaczynam dostrzegać smakowitość tych przepisów i pomysłowość jaką mają weganie. Ciasto na naleśniki zaczerpnąłem ze strony jadlonomia.com , farsz do krokietów jest prawie taki sam , jak do pierogów . Pomysł na surówkę znalazłem na ukraińskim blogu kulinarnym. Oczywiście takie krokiety można zrobić również ze zwykłymi naleśnikami. Będą tak samo smaczne.

Składniki na naleśniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej ( może być pszenna razowa)
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka roślinnego ( sojowe, owsiane, ryżowe)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • bułka tarta lub zmielone w malakserze płatki owsiane

Składniki na surówkę:

  • 1 główka sałaty kruchej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 zupka chińska z makaronem ( wykorzystujemy tylko makaron)
  • 2 łyżeczki sezamu lub siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki płatków migdałów lub posiekanych orzechów
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżki octu jabłkowego
  • mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Płatki wsypać do blendera kielichowego i zalać mlekiem roślinnym. Zostawić na 15 minut. Dodać olej, cukier, sól i sodę. Zmiksować wszystko na jednolitą masę . Zmiksowane płatki z mlekiem wymieszać z mąką, tak aby nie było grudek. Odstawić na 10 minut( jeśli ciasto jest za gęste można dolać trochę wody). Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Zostawiamy kilka łyżek ciasta do panierowania naleśników.

Soczewicę przepłukać i zalać wodą. Odstawić na pól godziny aby napęczniała. Odlać wodę i zalać świeżą. Dodać sodę i sól do smaku. Gotować do miękkości na średnim ogniu ( trwa to około 15 minut). Soczewicę gotujemy bez przykrywki i ściągamy łyżka tworzącą się piankę. Soczewicę studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki , posiekany drobno czosnek i ocet balsamiczny. Smażymy aż cały płyn wyparuje a cebula z pieczarkami zacznie się karmelizować. Zimną soczewicę rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy ( ja osobiście wole jak są wyczuwane ziarenka ) i mieszamy z cebulą i pieczarkami. Doprawiamy solą , pieprzem i pieprzem ziołowym.

Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy krokiety i panierujemy w pozostałym cieście i bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.

Sałatę kroimy w paski. marchewkę i rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce, szczypiorek siekamy. Wszystkie ziarenka i orzechy podprażamy na suchej patelni cały czas mieszając ( przypalone robią się gorzkie). makaron z zupki kruszymy drobno i mieszam go do podprażonych nasion. To będzie nasza chrupka posypka do sałatki ( makaronu nie zalewamy wodą ). W słoiczku mieszamy energicznie ocet, sól i cukier , do momentu aż cukier się rozpuści ( możemy dodać łyżkę wody gdy mamy trudności z rozpuszczeniem się cukru). Do słoiczka dodajemy olej i mielony pieprz. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitego sosu sałatkowego. Gotowy sos wylewamy na warzywa i mieszamy lekko. Posypujemy po wierzchu posypką.

Gwarantuję Wam , że zakochacie się w tej sałatce. Zamiast sałaty lodowej możemy wziąć kapustę pekińska lub młodą białą kapustę.

 

 

0 comments on “Wegańskie krokiety z soczewicą i chrupiąca surówkaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.