Przepyszna fasola „Jaś” z wideł Wisły i Sanu wymieszana została z warzywami, pomidorami i przyprawami. Dodatek suszonej ,wędzonej papryki sprawił , że fasolka smakuje wspaniale. Naprawdę nie trzeba do niej wędzonego boczku i kiełbasy. Na zdjęciu fasolka podana została z gruzińskim chlebkiem.
Składniki:
- 500 g suchej fasoli „Jaś”
- 1 łyżeczka sody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera korzeniowego lub dwie łodygi selera naciowego
- 300 g pieczarek
- olej
- 500 ml pomidorowej passaty
- 2 ząbki czosnku
- wędzona papryka
- cząber
- sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Fasolę zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i zostawiamy na noc aby ziarna napęczniały. Na drugi dzień wylewamy wodę z sodą, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości . Solimy fasolę gdy jest już prawie miękka. Wywaru w ugotowanej fasoli ma być tyle by przykrył nam ziarna. Jeśli jest go więcej to odlejmy go do kubka.Może nam być potrzebny gdy okaże się , że potrawa jest za gęsta.
Cebulkę kroimy w kostkę, warzywa trzemy na tarce lub kroimy . Podsmażamy cebulę i warzywa na oleju , aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Zalewamy passatą i dusimy 5 minut. Wlewamy do garnka z fasolą . Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy pokrojony czosnek i łyżeczkę wędzonej papryki. Smażymy aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Dodajemy do fasolki. Całość zagotowujemy, dodajemy jeden liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego , mielony pieprz i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. Doprawiamy solą. Gdy chcemy mieć gęstą fasolkę wystarczy zgnieść kilka ugotowanych ziaren i wymieszać z resztą potrawy.
Do fasolki można dodać 100 g sera tofu podsmażonego razem z pieczarkami i wędzoną papryką.
0 comments on “Wegańska fasolka po bretońsku”Add yours →