Wegańska fasolka po bretońsku

Przepyszna fasola „Jaś” z wideł Wisły i Sanu wymieszana została z warzywami, pomidorami i przyprawami. Dodatek suszonej ,wędzonej papryki sprawił , że fasolka smakuje wspaniale. Naprawdę nie trzeba do niej wędzonego boczku i kiełbasy. Na zdjęciu fasolka podana została z gruzińskim chlebkiem.

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli „Jaś”
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego lub dwie łodygi selera naciowego
  • 300 g pieczarek
  • olej
  • 500 ml pomidorowej passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzona papryka
  • cząber
  • sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Fasolę zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i zostawiamy na noc aby ziarna napęczniały. Na drugi dzień wylewamy wodę z sodą, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości . Solimy fasolę gdy jest już prawie miękka. Wywaru w ugotowanej fasoli ma być tyle by przykrył nam ziarna. Jeśli jest go więcej to odlejmy go do kubka.Może nam być potrzebny gdy okaże się , że potrawa jest za gęsta.

Cebulkę kroimy w kostkę, warzywa trzemy na tarce lub kroimy . Podsmażamy cebulę i warzywa na oleju , aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Zalewamy passatą i dusimy 5 minut.  Wlewamy do garnka z fasolą . Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy pokrojony czosnek i łyżeczkę wędzonej papryki. Smażymy aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Dodajemy do fasolki.  Całość zagotowujemy, dodajemy jeden liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego , mielony pieprz i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. Doprawiamy solą. Gdy chcemy mieć gęstą fasolkę wystarczy zgnieść kilka ugotowanych ziaren i wymieszać z resztą potrawy.

Do fasolki można dodać 100 g sera tofu podsmażonego razem z pieczarkami i wędzoną papryką.

 

0 comments on “Wegańska fasolka po bretońskuAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.