Tureckie kiełbaski z baraniny

Mielona baranina z dodatkiem cebuli , czosnku i przypraw, gdzie prym wiodą kmin  i pieprz. Soczyste kiełbaski podane zostały z warzywnym pilawem. Po prostu smak Oriętu.

 

Składniki:

  • 500 g mielonej baraniny ( lub innego mięsa)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chili ( lub 1/4 łyżeczki suszonej)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i świeże chili posiekać drobno. Wymieszać mięso z cebulą , czosnkiem , chili, skórką cytryny, miodem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać 8-10 minut aż składniki dobrze się połączą . Uformować podłużne, krótkie kiełbaski , które nadziewać na patyczki do szaszłyków.  Rozgrzać patelnię grilową i posmarować ją delikatnie olejem. Smażyć kiełbaski na rozgrzanej patelni często obracając.

0 comments on “Tureckie kiełbaski z baraninyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.