Mielona baranina z dodatkiem cebuli , czosnku i przypraw, gdzie prym wiodą kmin i pieprz. Soczyste kiełbaski podane zostały z warzywnym pilawem. Po prostu smak Oriętu.
Składniki:
- 500 g mielonej baraniny ( lub innego mięsa)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chili ( lub 1/4 łyżeczki suszonej)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól , pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i świeże chili posiekać drobno. Wymieszać mięso z cebulą , czosnkiem , chili, skórką cytryny, miodem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać 8-10 minut aż składniki dobrze się połączą . Uformować podłużne, krótkie kiełbaski , które nadziewać na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać patelnię grilową i posmarować ją delikatnie olejem. Smażyć kiełbaski na rozgrzanej patelni często obracając.
0 comments on “Tureckie kiełbaski z baraniny”Add yours →