Tort Orzechowy z kremem czekoladowym

Orzechowy biszkopt bez dodatku mąki. Krem czekoladowy z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto dodatkowo nasączone rumem i posmarowane cienko dżemem morelowym . Orzechy przywiezione z mojego rodzinnego domu, dżem też przygotowany własnoręcznie. Bez zbędnych dekoracji , obsypany tylko tartą czekoladą.

 

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 8 jajek
  • 1/4 szklanki utartych biszkoptów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu lub soku cytrynowego

Składniki kremu:

  • 1/2 l słodkiej śmietanki do ubijania
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • od 3 do 6 łyżek cukru pudru
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżka posiekanej , smażonej skórki pomarańczowej

Do nasączania i przełożenia:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 słoika dżemu morelowego
  • 1/2 tabliczki czekolady

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na pianę. Gdy zaczną się pienić dosypywać partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku i ciągle miksować. Orzechy, mąkę, kakao, cynamon, biszkopty wymieszać razem . Dodać orzechy z dodatkami w dwóch partiach do ubitych jajek. Za każdym razem lekko wymieszać całość łopatką. Sodę wymieszać z octem lub sokiem i taką pieniącą się mieszaninę dodać do ciasta . Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem tortownicy ( boków nie wykładamy i nie smarujemy masłem) o średnicy 26 cm . Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka jest lepka od ciasta pieczemy dalej. Upieczony biszkopt wystudzić na kratce. Gdy jest zimny odkroić ciasto od boków tortownicy i zdjąć obręcz. Ciasto przewrócić na drugą stronę. zdjąć blaszkę i papier. Zostawić na 4-5 godzin. Przekroić na pól.

Połamaną czekoladę zalać śmietankę i podgrzewać do roztopienia się czekolady. Wystudzić. Zimną czekoladową śmietankę ubić za pomocą miksera. W połowie ubijania dodać cukier puder ( w zależności jaki słodki lubimy krem) . Do ubitej śmietany dodać serek , rum i posiekaną skórkę. Wymieszać lekko do połączenia się wszystkich składników.

Zaparzoną herbatę wymieszać z rumem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.

Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sitko.

Spód tortu nasączyć pączem i posmarować połową dżemu. Na dżem wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na masę kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch nasączamy i smarujemy pozostałym dżemem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy tartą czekoladą.