Orzechowy biszkopt bez dodatku mąki. Krem czekoladowy z serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto dodatkowo nasączone rumem i posmarowane cienko dżemem morelowym . Orzechy przywiezione z mojego rodzinnego domu, dżem też przygotowany własnoręcznie. Bez zbędnych dekoracji , obsypany tylko tartą czekoladą.
Składniki ciasta:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 8 jajek
- 1/4 szklanki utartych biszkoptów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu lub soku cytrynowego
Składniki kremu:
- 1/2 l słodkiej śmietanki do ubijania
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady gorzkiej
- od 3 do 6 łyżek cukru pudru
- 50 ml rumu
- 1 łyżka posiekanej , smażonej skórki pomarańczowej
Do nasączania i przełożenia:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 50 ml rumu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 słoika dżemu morelowego
- 1/2 tabliczki czekolady
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na pianę. Gdy zaczną się pienić dosypywać partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku i ciągle miksować. Orzechy, mąkę, kakao, cynamon, biszkopty wymieszać razem . Dodać orzechy z dodatkami w dwóch partiach do ubitych jajek. Za każdym razem lekko wymieszać całość łopatką. Sodę wymieszać z octem lub sokiem i taką pieniącą się mieszaninę dodać do ciasta . Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem tortownicy ( boków nie wykładamy i nie smarujemy masłem) o średnicy 26 cm . Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka jest lepka od ciasta pieczemy dalej. Upieczony biszkopt wystudzić na kratce. Gdy jest zimny odkroić ciasto od boków tortownicy i zdjąć obręcz. Ciasto przewrócić na drugą stronę. zdjąć blaszkę i papier. Zostawić na 4-5 godzin. Przekroić na pól.
Połamaną czekoladę zalać śmietankę i podgrzewać do roztopienia się czekolady. Wystudzić. Zimną czekoladową śmietankę ubić za pomocą miksera. W połowie ubijania dodać cukier puder ( w zależności jaki słodki lubimy krem) . Do ubitej śmietany dodać serek , rum i posiekaną skórkę. Wymieszać lekko do połączenia się wszystkich składników.
Zaparzoną herbatę wymieszać z rumem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sitko.
Spód tortu nasączyć pączem i posmarować połową dżemu. Na dżem wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na masę kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch nasączamy i smarujemy pozostałym dżemem. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Posypujemy tartą czekoladą.