Tort miodowo-śmietanowy z suszonymi śliwkami i orzechami

Już prawie zapomnieliśmy o świątecznych potrawach i słodkościach. Niektórzy z nas są właśnie na diecie, która pozwoli zgubić bożonarodzeniowo-noworoczne kalorie. Inni mieli by ochotę na jakieś pyszne miodowe ciasto ale bez przypraw. Żeby nie było tak bardzo podobne do piernika. Dla tych drugich mam przepis na pyszne ciasto pachnące miodem i suszonymi śliwkami. Tort należy do tych z gatunku „ciężkich”, jednak właśnie zimą będzie on smakować najlepiej.

Składniki ciasta:

  • jajka – 7szt. ( duże)
  • cukier kryształ – 180 g
  • miód – 90 g ( płynny, raczej nie spadziowy czy gryczany)
  • olej rzepakowy – 110 g
  • woda – 200 ml
  • mąka pszenna – 300 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Składniki masy :

  • śmietana 18 % – 600 g
  • jogurt typu greckiego- 300 g
  • mleko skondensowane słodzone- 3/4 puszki
  • laska wanilii lub cukier wanilinowy

Dodatkowo potrzebujemy:

  • suszone miękkie śliwki- 200 g
  • orzechy włoskie- 150 g ( grubo posiekane)

Wykonanie:

Dzień przed składaniem tortu na duże sitko lub durszlak wyłożony gazą lub ściereczką wylać trzeba śmietanę oraz jogurt i zostawić na całą noc aby odciekła serwatka .

Białka oddzielić od żółtek. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Białka ubić na sztywną pianę. W połowie ubijania dodawać połowę cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca.

Żółtka ubić lekko z pozostałym cukrem . Dodać, sól, miód i wodę w temperaturze pokojowej. Ubijać aż masa stanie się jasna i puszysta ( jakieś 5 minut).

Mąkę wymieszać z sodą i połączyć delikatnie z masą żółtkową. Do ciasta dodać w trzech partiach ubite białka. Za każdym razem delikatnie mieszać aby piana nam nie opadła.

Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24 cm .

Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę ( sprawdzamy patyczkiem) . Upieczony biszkopt odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.

Odciekniętą śmietanę z jogurtem mieszamy z wanilią i mlekiem skondensowanym . Mieszamy do połączenia się składników nie trzeba śmietany ubijać).

Śliwki kroimy w dość drobną kostkę.

Na blat ciasta wykładamy 1/3 część masy. Masę posypujemy połową orzechów i połową pokrojonej suszonej śliwki. Łyżką wgniatamy lekko orzechy i śliwki w masę. Na masę układamy drugi blat ciasta . Na ciasto 1/3 część masy i pozostałe śliwki i orzechy, które również lekko łyżką wgniatamy. Na masę układamy ostatni krążek ciasta. Wierz i boki smarujemy pozostałą masą i odstawiamy tort przynajmniej na pięć godzin w chłodne miejsce( najlepiej zostawić go w spokoju na całą noc).

Boki tortu możemy obsypać mielonymi orzechami, a wierzch przybrać suszonymi owocami.

Do tego tortu nie potrzebujemy ponczu do nasączania. Serwatka, jaka została w masie nasączy nam krążki ciasta.

0 comments on “Tort miodowo-śmietanowy z suszonymi śliwkami i orzechamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.