Tort Miodowo-Jabłkowy

Przepis na tort znaleziony na rosyjskim kanale kulinarnym. Cienkie blaty miodowego ciasta przełożone są kremem budyniowym ugotowanym nie na mleku a na przecierze jabłkowym. Dodatek domowego sosu karmelowego sprawia , że tort jest wyśmienity. Torty miodowe mają tą zaletę, że z każdym kolejnym dniem są bardziej miękkie i rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim .

 

Składniki na ciasto :

  • 150 g miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 600-650 g
  • 1 łyżeczka sody

Składniki kremu :

  • 750 g pure z jabłek ( z 1 kg pieczonych jabłek)
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki sosu karmelowego :

  • 90 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 30 g masła
  • 50 g kefiru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do ozdoby tortu :

  • 3-4 jabłka o czerwonej skórce
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Wykonanie ciasta :

Miód roztapiamy w garnku aby stał się lejący ale nie może się zagotować ( do temperatury 60 stopni C). Wsypujemy do ciepłego miodu sodę i mieszamy . Miód pod wpływem sody stanie się lekką puszystą masą. Jajka ubijamy lekko z cukrem, dodajemy do jajek roztopione masło i mieszamy. Następnie dodajemy piankę miodową i mieszamy do połączenia składników. Do masy jajeczno-miodowej dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na dziewięć równych części , formujemy z nich kulki i odstawiamy na talerzu przykryte folią do lodówki. Przygotowujemy sobie 9 kawałków papieru do pieczenia ( około 25 cm na 25 cm). Na każdym kawałku papieru rozwałkowujemy jedną kulkę ciasta mniej więcej na średnicę 22 cm ( rozwałkowane ciasto możemy wykroić pokrywką o średnicy 21-22 cm) . Wykrojony okrągły blat nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W czasie gdy pieczemy jeden blat rozwałkowujemy następny. Obrzynki ciasta zagniatamy , rozwałkowujemy i pieczemy przez 8-10 minut ( powinien być bardziej przypieczony). PO wystudzeniu łamiemy go na kawałki i mielimy w malakserze. Okruszki te posłużą nam do obsypania boków tortu.

Wykonanie sosu karmelowego:

Wszystkie składniki ( oprócz wanilii) przekładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszając gotujemy sos aż stanie się brązowy ( barwa miodu gryczanego). Wtedy dodajemy wanilię , mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie kremu jabłkowego:

Jabłka kroimy ze skórką na połówki i pieczemy w piekarniku do miękkości. Ciepłe jabłka przecieramy przez gęste sitko. Bierzemy 750 gramów tak otrzymanego pure, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając zagotowujemy . Gęsty budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce zimny budyń jabłkowy.

Złożenie i ozdabianie tortu:

Zimny sos karmelowy przelewamy do plastikowego worka cukierniczego i robimy w nim małą dziurkę ( możemy wykorzystać też zwykły woreczek foliowy- ważne by dziurka była mała ). Na każdy blat wykładamy po równej ilości kremu ( wcześniej odkładamy jedną łyżkę). Krem równo rozsmarowujemy . Na talerzu kładziemy jeden blat posmarowany kremem , Na krem wyciskamy cienką warstwę sosu karmelowego ( robimy kratkę ) i kładziemy następny blat z kremem. Krem znów polewamy sosem i przykładamy następny blat. Ostatniego blatu ( który będzie wierzchem) już nie polewamy sosem. Pozostałą łyżką kremy smarujemy boki tortu i obsypujemy je wcześniej przygotowanymi okruszkami.

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i za pomocą szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. W wodzie rozpuszczamy cukier, zagotowujemy i wkładamy plasterki jabłek po kilka sztuk( nie za dużo). Gotujemy kilka sekund i wyciągamy. Rozkładamy plasterki płasko na desce i czekamy aż wystygną. Układamy po 6-7 plasterków jabłek jeden za drugim , tak aby zachodziły na siebie i zwijamy róże. Układamy je na torcie. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i lekko pędzlem smarujemy nasze ułożone na torcie kwiaty ( zapobiegnie to wysychaniu owoców ). Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.