Tort czekoladowo miodowy z kremem waniliowym

Cienkie blaty z miodowo-czekoladowego ciasta zostały przełożone kremem śmietankowo-waniliowym. Na wierzchu polewa czekoladowa. Tort nadaje się do jedzenia na drugi dzień , gdy ciasto stanie się wilgotne. Naprawdę , trudno mi opisać słowami jaki jest wyśmienity.

Składniki ciasta: 

  • 350 gr mąki
  • 30 gr kakao
  • 150 gr cukru kryształu
  • 70 gr miodu
  • 100 gr masła
  • 2 jajka
  • 5 gr sody
  • 5 gr proszku do pieczenia

Składniki kremu:

  • 350 gr słodkiej śmietanki 22 %( nie homogenizowanej)
  • 130 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
  • 20 gr mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 200 gr miękkiego masła

Wykonanie:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy. Jajka rozbijamy na lekką pianę .

Masło , miód, cukier roztapiamy w garnku na parze. Gdy się wszystko rozpuści dodajemy jajka i mieszamy . Na koniec dodajemy sodę ( uwaga masa się pieni) , mieszamy i wlewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części i zostawiamy w chłodzie na 30 minut.

Każdą część wałkujemy w kształt koła o średnicy 23 cm (można pomagać sobie tortownicą lub pokrywką od garnka o odpowiednim rozmiarze). Pieczemy każdy blat osobno przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni . Studzimy na kratce ( uwaga blaty są cienkie i kruche).

Aby przygotować krem łączymy śmietankę , mąkę , cukier, wanilię i jajko i podgrzewamy na parze aż zgęstnieje. Przykrywamy gorący budyń kawałkiem folii spożywczej ( nie utworzy nam się „kożuch”) i studzimy.

Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimny budyń.

Kremem przekładamy blaty czekoladowo-miodowe. Smarujemy kremem także wierzch i boki tortu.

Polewamy polewą czekoladową lub obsypujemy mielonymi orzechami . Dobrze się też sprawdzają do obsypywania drobno pokruszone w blenderze ciastka czekoladowe (typu petitki).

Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu aż krem spowoduje ,że krążki ciasta staną się cudownie miękkie.