Tofutróbka czyli wegańska wątróbka z cebulką i jabłkiem

Dzisiaj kolejny przepis na wegańską potrawę inspirowaną tradycyjną kuchnią domową. Szukałem przepisu w internecie i znalazłem na stronie www.blendman.pl. Oczywiście musiałem dodać coś od siebie ( no naprawdę nie byłbym sobą). Potrawa wyszła rewelacyjna. Jeden z moich znajomych stwierdził , że to najlepsza potrawa jaką jadł w moim wykonaniu. Niestety nie można mu do końca wierzyć, ponieważ jest on wielkim fanem wątróbki i boję się, że ocena nie była obiektywna. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Świetnie smakuje z ziemniakami i kwaszonym ogórkiem lub z ryżem i surówką z kapusty. Ja użyłem naturalnego tofu ale możecie wziąć też wędzone lub czosnkowe.

Składniki:

  • 1 kostka tofu ( 200 g )
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 1 twarde , kwaśne jabłko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej , słodkiej papryki ( lub majeranku )
  • szczypta cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony

Wykonanie : 

Tofu pokroić w plastry ( około pół centymetra grubości). Każdy plaster podzielić na pół i jeszcze raz  na pól ale po przekątnej. Chodzi o to żeby z jednego plastra uzyskać cztery trójkąty. Serek przełożyć do miski , polać octem i sosem sojowym, dodać posiekany drobno czosnek i wymieszać. Odstawić do lodówki na cztery godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.

Zamarynowane tofu , wraz z marynatą przełożyć na patelnię z łyżką oleju i smażyć aż woda odparuje a tofu stanie się ciemne. Przełożyć na talerz.  Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na patelnię na której smażyliśmy tofu wlać dwie łyżki oleju i dodać cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Jabłko pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w plasterki ( ja jabłka nie obieram ale jeśli ktoś nielubi skórki to może jabłko obrać). Podsmażyć minutę na dużym ogniu. Dodać tofu, wędzoną paprykę, cynamon. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty aby tofu było gorące. Podawać od razu, chociaż odgrzewana też jest świetna.

1 comment on “Tofutróbka czyli wegańska wątróbka z cebulką i jabłkiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.