Tarta Dyniowa

 

Jesienna tarta dyniowa na kruchym , maślanym spodzie.

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ( zimnej, można wstawić na noc do lodówki)
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • 425 g pieczonej dyni
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 % lub jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Do zimnej mąki wrzucić kostki masła i opuszkami palców połączyć mąkę z tłuszczem aż będzie przypominać kruszonkę. Sól i cukier rozpuścić w wodzie . Wodę wlać do mąki z masłem i szybko zagnieść ciasto ( masło nie musi być dobrze połączone z mąką a wręcz powinny być widoczne niewielkie jego grudki w cieście).  Ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny ( może być i na całą noc).

Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim formę do tarty ( 23 cm ), nakłuć widelcem i podpiec je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 10-12 minut . Oczywiście dobrze jest wcześniej surowe ciasto w foremce przykryć papierem i obciążyć ryżem , fasolą lub soczewicą ( zapobiegnie to deformacji ciasta).

Wszystkie składniki nadzienia zmiksować na jednolitą masę i wylać na podpieczony spód.

Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C . Upieczoną tartę wystudzić przez 5-6 godzin .

 

 

 

 

0 comments on “Tarta DyniowaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.