Jesienna tarta dyniowa na kruchym , maślanym spodzie.
- 1 i 1/2 szklanki mąki ( zimnej, można wstawić na noc do lodówki)
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki zimnej wody
Składniki nadzienia:
- 425 g pieczonej dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 18 % lub jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Do zimnej mąki wrzucić kostki masła i opuszkami palców połączyć mąkę z tłuszczem aż będzie przypominać kruszonkę. Sól i cukier rozpuścić w wodzie . Wodę wlać do mąki z masłem i szybko zagnieść ciasto ( masło nie musi być dobrze połączone z mąką a wręcz powinny być widoczne niewielkie jego grudki w cieście). Ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny ( może być i na całą noc).
Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim formę do tarty ( 23 cm ), nakłuć widelcem i podpiec je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 10-12 minut . Oczywiście dobrze jest wcześniej surowe ciasto w foremce przykryć papierem i obciążyć ryżem , fasolą lub soczewicą ( zapobiegnie to deformacji ciasta).
Wszystkie składniki nadzienia zmiksować na jednolitą masę i wylać na podpieczony spód.
Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 stopni C . Upieczoną tartę wystudzić przez 5-6 godzin .
0 comments on “Tarta Dyniowa”Add yours →