Tarta cytrynowo-czekoladowa

Tarta powstała przez przypadek. Miałem do wykorzystania domowy lemon curd i kruche ciasto z dodatkiem maku. Był oczywiście i domowy dżem morelowy oraz wyłuskane orzechy włoskie. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest wspaniałe. Lekki kruchy spód wspaniale komponuje się z czekolada , orzechami i lekkim kremem cytrynowym. Spód na tartę można upiec wcześniej , a samo ciasto wykończyć na dwie godziny przed podaniem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żóltko
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka maku
  • 150 g czekolady deserowej
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pokrojonej drobno smażonej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki śmietanki do ubijania
  • 3/4 szklanki lemon curd
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki dżemu morelowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Mak zalać połową szklanki wrzącej wody i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku. Żółtko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąki, cukier i masło posiekać na stolnicy ( lub w malakserze) aż utworzy się kruszonka. Dodać odsączony mak oraz żółtko wymieszane z zimną wodą. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki  (przynajmniej na godzinę). Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23 cm ( dno i boki), nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około pół godziny ( aż ciasto się zrumieni).

Pięć łyżek słodkiej śmietanki zagotować w garnku. Do gorącej śmietanki wrzucić cząstki czekolady i wymieszać na jednolitą masę. Dodać posiekane orzech i skórkę pomarańczową ( można do czekolady dodać kieliszek koniaku czy rumu). Zimny spód tarty posmarować dżemem i wyłożyć krem czekoladowy. Wyrównać i włożyć do lodówki na pól godziny.

Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać lemon curd i chłodną żelatynę. Wymieszać lekko i wyłożyć na schłodzony krem czekoladowy. Schłodzić jeszcze przynajmniej przej półtorej godziny w lodówce.

0 comments on “Tarta cytrynowo-czekoladowaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.