Składniki:
- 250 g czekoladowych herbatników
- 150 g masła
- 50 g czekolady deserowej
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka masy krówkowej
- 500 ml śmietanki do ubijania ( 30%-36 %)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki proszku cappucino
- forma do tarty ( ok 22 cm)
Wykonanie:
Ciastka łamiemy, wrzucamy do malaksera i mielemy na „piasek”. Masło rozpuszczamy z czekoladą . Przesypane do miski pokruszone ciastka zalewamy ciepłym masłem i mieszamy. Masą ciasteczkowo-maślaną wykładamy spód i boki formy do tarty. Wkładamy do lodówki na pól godziny. Na schłodzony spód wykładamy masę krówkową . Banany obieramy, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny ,aby nie ściemniały. Plasterki bananów układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy kawę lub cappucino i ubijamy do rozpuszczenia się kawy. Ubitą śmietanę wykładamy na banany i wstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Ja do śmietany nie dodaję cukru, ponieważ uważam ,że właśnie taka niesłodka i lekko kawowa śmietanka pasuje idealnie do słodkiej masy krówkowej i bananów. Jednak jeśli uważacie ,że potrzeba Wam więcej słodyczy to można dodać dwie łyżki cukru pudru do śmietanki .