Szaszłyki przygotowuje się bardzo prosto. Mięso powinno trochę poleżeć w marynacie ( można to zrobić rano , a nawet dzień wcześniej). Oczywiście są ostre ale zawsze możemy zmniejszyć ilość dodawanych papryczek. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego ( lub dowolnego oleju roślinnego)
- 1 cała czerwona papryczka chili ( z nasionami , jeśli lubimy ostrzej , bez nasion , jeśli ma być łagodniej)
- 4-5 ząbków czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 1 świeża trawa cytrynowa ( lub 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i dodatkowe 10 g imbiru)
- 1 mała cebula
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Mięso kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy na paski. Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek, trawę cytrynową, imbir, papryczkę. Wlewamy sos sojowy, sos rybny ,olej. Dodajemy przyprawy i cukier. Miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Pastę przekładamy do miski z kurczakiem , mieszamy i odstawiamy pod przykryciem przynajmniej na dwie godziny ( najlepiej do lodówki). Gdy mięso już się zamarynuje nadziewamy je na patyczki . Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub zwykłą) , smarujemy lekko olejem i smażymy szaszłyki z obu strona. Smażą się szybko i trzeba uważać aby ich nie spalić ( w marynacie znajduje się cukier). Posypujemy sezamem .
0 comments on “Tajskie szaszłyki z piersi kurczaka”Add yours →