Tajskie szaszłyki z piersi kurczaka

Szaszłyki przygotowuje się bardzo prosto. Mięso powinno trochę poleżeć w marynacie ( można to zrobić rano , a nawet dzień wcześniej). Oczywiście są ostre ale zawsze możemy zmniejszyć ilość dodawanych papryczek. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

 

 

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub dowolnego oleju roślinnego)
  • 1 cała czerwona papryczka chili ( z nasionami , jeśli lubimy ostrzej , bez nasion , jeśli ma być łagodniej)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 świeża trawa cytrynowa ( lub 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i dodatkowe 10 g imbiru)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka  mielonego kminu  rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Mięso kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy na paski. Do blendera wrzucamy cebulę, czosnek, trawę cytrynową, imbir, papryczkę. Wlewamy sos sojowy, sos rybny ,olej. Dodajemy przyprawy i cukier. Miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Pastę przekładamy do miski z kurczakiem , mieszamy i odstawiamy pod przykryciem przynajmniej na dwie godziny ( najlepiej do lodówki). Gdy mięso już się zamarynuje nadziewamy je na patyczki . Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub zwykłą) , smarujemy lekko olejem i smażymy szaszłyki z obu strona. Smażą się szybko i trzeba uważać aby ich nie spalić ( w marynacie znajduje się cukier). Posypujemy sezamem .

0 comments on “Tajskie szaszłyki z piersi kurczakaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.