Szybka zupa z łososiem

Mieszkając na Podkarpaciu nigdy nie jadłem zupy rybnej. Przeprowadzka na Pomorze sprawiła, że mogłem spróbować jak taka zupa smakuje i przygotować ją samemu.

Nie przepadam za delikatnymi w smaku zupami z rybą . Dla mnie powinna być ona kwaśna lub pikantna. Dlatego dodatek cytryny lub ostrej papryki w moim przypadku jest wymagany.

Poniżej proponuję Wam przepis na szybką i bardzo smaczną zupę z łososiem. Łososia używamy surowego ale dodatek kilku płatków wędzonego sprawia, że zupa nabiera większej głębi smaku. Jeśli więc go macie w swojej lodówce to dodajcie.

Składniki:

  • filet z łososia – 500 g
  • ziemniaki- 3 szt ( dość duże)
  • marchew- 1 szt ( duża)
  • cebula- 1 szt. ( średnia)
  • czosnek- 2 ząbki
  • śmietanka 12% – 0,5 l ( słodka)
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • imbir- kawałek 2 cm( obrany i posiekany drobno)
  • sok z cytryny – 2-3 łyżki, zależy jaką kwaśną zupę lubicie
  • liść laurowy- 1 szt
  • ziele angielskie- 3 szt
  • natka pietruszki- 0,5 pęczka
  • koperek- 0,5 pęczka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy 2 l wody. Do gorącej wody wrzucamy czosnek, posiekaną w małą kostkę cebulę, imbir, sos sojowy , liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki i marchew kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy aż warzywa będą na wpół miękkie.

Rybę myjemy i oczyszczamy z łusek. Wrzucamy do zupy i gotujemy ma średnim ogniu do miękkości warzyw ( około 10-15 minut).

Rybę wyciągamy z zupy, obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki . Warzywa lekko miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków ale tak aby nie uzyskać zupy krem a tylko żeby część warzyw była rozdrobniona i zagęściła zupę. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do gotowej zupy wrzucamy kawałeczki łososia i posiekaną zieleninę.

Do zupy można dodać też garść makaronu ryżowego. Wtedy trzeba odczekać kilka minut aby makaron zmiękł.

0 comments on “Szybka zupa z łososiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.