Mieszkając na Podkarpaciu nigdy nie jadłem zupy rybnej. Przeprowadzka na Pomorze sprawiła, że mogłem spróbować jak taka zupa smakuje i przygotować ją samemu.
Nie przepadam za delikatnymi w smaku zupami z rybą . Dla mnie powinna być ona kwaśna lub pikantna. Dlatego dodatek cytryny lub ostrej papryki w moim przypadku jest wymagany.
Poniżej proponuję Wam przepis na szybką i bardzo smaczną zupę z łososiem. Łososia używamy surowego ale dodatek kilku płatków wędzonego sprawia, że zupa nabiera większej głębi smaku. Jeśli więc go macie w swojej lodówce to dodajcie.

Składniki:
- filet z łososia – 500 g
- ziemniaki- 3 szt ( dość duże)
- marchew- 1 szt ( duża)
- cebula- 1 szt. ( średnia)
- czosnek- 2 ząbki
- śmietanka 12% – 0,5 l ( słodka)
- sos sojowy – 2 łyżki
- imbir- kawałek 2 cm( obrany i posiekany drobno)
- sok z cytryny – 2-3 łyżki, zależy jaką kwaśną zupę lubicie
- liść laurowy- 1 szt
- ziele angielskie- 3 szt
- natka pietruszki- 0,5 pęczka
- koperek- 0,5 pęczka
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy 2 l wody. Do gorącej wody wrzucamy czosnek, posiekaną w małą kostkę cebulę, imbir, sos sojowy , liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki i marchew kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy aż warzywa będą na wpół miękkie.
Rybę myjemy i oczyszczamy z łusek. Wrzucamy do zupy i gotujemy ma średnim ogniu do miękkości warzyw ( około 10-15 minut).
Rybę wyciągamy z zupy, obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki . Warzywa lekko miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków ale tak aby nie uzyskać zupy krem a tylko żeby część warzyw była rozdrobniona i zagęściła zupę. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do gotowej zupy wrzucamy kawałeczki łososia i posiekaną zieleninę.
Do zupy można dodać też garść makaronu ryżowego. Wtedy trzeba odczekać kilka minut aby makaron zmiękł.
0 comments on “Szybka zupa z łososiem”Add yours →