Szpinakowa rolada z serkiem i łososiem

Postanowiłem zrobić tą roladę na Boże Narodzenie. Omlet ze szpinakiem i czosnkiem . Krem z serka śmietankowego z dodatkiem bryndzy i zielonego koperku oraz plastry wędzonego łososia. Tutaj wszystko do siebie pasuje.

 

Składniki:

  • 450-500 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego parmezanu ( lub innego twardego sera)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150-200 g wędzonego łososia
  • 100 g bryndzy
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • olej do smarowania blachy
  • sól , mielony pieprz

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Dodajemy posiekany czosnek , sól i pieprz. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i utarty parmezan.Białka ubijamy na pianę i mieszamy lekko z masą szpinakowo-żółtkową. Ciasto wylewamy na dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem ( papier smarujemy lekko olejem). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Koperek i pietruszkę drobno siekamy i mieszamy z bryndzą oraz serkiem. Serkiem smarujemy zimne ciasto szpinakowe, tak aby przy  dłuższych końcach było go trochę mniej. Na serku rozkładamy łososia i zwijamy roladę . Roladę zawijamy ciasno w folię i umieszczamy na przynajmniej cztery godziny w lodówce.