Świeża makrela zasolona domowym sposobem w solance przygotowanej na wywarze z łusek cebuli . Oczywiście w solance oprócz soli jest pełno przypraw korzennych.
Po wyfiletowaniu wystarczy dodać cebulkę i kilka kropli oleju rzepakowego . To wszystko. Można się delektować .
Składniki:
- 2-3 świeże makrele ( oczyszczone i bez głów)
- 1 litr wody
- 5 łyżek soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki czarnej herbaty ( bez aromatu)
- 1 cebula pokrajana w krążki
- 2 garści suchych łusek cebuli ( w których barwimy jajka na Wielkanoc)
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 liść laurowy
- 2 gożdziki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
W garnek wlewamy wodę, dodajemy cebulę, sól , cukier, herbatę, łuski z cebuli i wszystkie przyprawy. Stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy aż wywar wystygnie i naciągnie aromatem i kolorem. Zimny wywar przecedzamy przez sito . Sprawione i umyte makrele układamy w prostokątnym plastikowym pojemniku i zalewamy naszym wywarem. Ważne aby ryba była w całości przykryta wodą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Rybę codziennie przewracamy aby równo nabierała smaku.
Zasoloną rybę filetujemy , kroimy i podajemy tak jak solone śledzie.