Śledzie w oleju z cytryną i pomarańczą

 

Solone śledzie w oleju, z cebulką i sokiem z pomarańczy. Dodatkowo śledzie marynowały się z plastrami pomarańczy i cytryny.

 

Składniki:

  • 2 śledzie solone lub 4 filety  solone
  • 1 cebula
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz ziarnisty , ziele angielskie
  • Wykonanie: 

Całe śledzie moczymy , filetujemy i kroimy w zgrabne kawałki. Filetów już nie trzeba moczyć, chyba, że są naprawdę słone. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy ją wrzątkiem na sitku. Do chłodnej cebuli dodajemy śledzie, sok z cytryny, olej, plasterki wcześniej wyszorowanej pomarańczy oraz kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego. Przełożyć do szklanego słoika i wstawić do lodówki na 12 godzin.