Śledź opiekany po kaszubsku

Świeże bałtyckie śledzie obsmażone i zalane słodko-kwaśną marynatą. Tradycyjny kaszubski przepis. wspaniale smakują z razowym chlebem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Składniki : 

  • 1 kg świeżych , oczyszczonych śledzi
  • 4 średnie cebule
  • 1 ugotowana marchewka
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • mąka do panierowania śledzi
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Oczyszczone i osuszone śledzie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż skórka lekko się zrumienić. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu zagotować i gotować 3 -5 minut. Dolać ocet i wyłączyć.

Cebulę pokroić na krążki, marchewkę na plasterki. W płaskim pojemniku wyłożyć połowę cebuli i marchewki. Ułożyć śledzie i przykryć pozostałymi warzywami. Zalać ciepłą zalewą i zostawić do całkowitego wystudzenia.Najlepsze po 48 godzinach ale po 24 też już można zacząć je zajadać .

0 comments on “Śledź opiekany po kaszubskuAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.