Świeże bałtyckie śledzie obsmażone i zalane słodko-kwaśną marynatą. Tradycyjny kaszubski przepis. wspaniale smakują z razowym chlebem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Składniki :
- 1 kg świeżych , oczyszczonych śledzi
- 4 średnie cebule
- 1 ugotowana marchewka
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- mąka do panierowania śledzi
- olej do smażenia
Wykonanie:
Oczyszczone i osuszone śledzie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż skórka lekko się zrumienić. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu zagotować i gotować 3 -5 minut. Dolać ocet i wyłączyć.
Cebulę pokroić na krążki, marchewkę na plasterki. W płaskim pojemniku wyłożyć połowę cebuli i marchewki. Ułożyć śledzie i przykryć pozostałymi warzywami. Zalać ciepłą zalewą i zostawić do całkowitego wystudzenia.Najlepsze po 48 godzinach ale po 24 też już można zacząć je zajadać .
0 comments on “Śledź opiekany po kaszubsku”Add yours →