Śledź w śmietanie

 

Śledź, cebulka, jabłko oraz kwaśna śmietana. Z kminkowym chlebem litewskim smakuje wspaniale.

 

Składniki:

  • 1 solony śledź
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Solonego śledzia moczymy w gazowanej wodzie mineralnej lub w mleku przez całą noc. Po wymoczeniu i osuszeniu filetujemy go i kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka lekko solimy i zostawiamy na 15 minut . Odciskamy cebulę z soku i wkładamy do miseczki. Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy śmietanę , majonez i doprawiamy pieprzem . Dodajemy kawałki śledzia i odstawiamy przynajmniej na dwie godziny aby smaki się połączyły.