Śledź w oleju z cebulką

 

Proste składniki. Śledź solony, cebulka, olej rzepakowy tłoczony na zimno. Idealna przekąska na zimę.

 

Składniki:

  • 1 śledź solony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Śledzia moczymy przez noc w gazowanej wodzie lub mleku. Po wymoczeniu filetujemy i kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w cienkie półkrążki, solimy ,lekko ugniatamy  i zostawiamy na 15 minut. Po kwadransie cebulę przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku na kilka minut . Cebulę mieszamy z olejem , sokiem z cytryny i pieprzem. Kawałki śledzia przekładamy tak przygotowaną cebulą i odstawiamy na 12 godzin .