Filety śledziowe marynowane w korzennej marynacie z czerwonego wina.
Składniki:
- 4 solone śledzie ( całe)
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 6 goździków
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Wykonanie:
Śledzie namoczyć na noc w gazowanej wodzie mineralnej lub w mleku. Wymoczone śledzie wyfiletować i pokrajać z zgrabne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, posolić i lekko ugnieść. Zostawić na 15 minut . Po tym czasie cebulę przepłukać zimną wodą i odstawić na sitku do odcieknięcia. Wodę zagotować. Dodać cukier, wino, ocet i przyprawy. śledzie przekładać w słoikach cebulą i zalać chłodną marynatą. Marynować 2 dni.