Śledź w czerwonym winie

Filety śledziowe marynowane w korzennej marynacie z czerwonego wina.

Składniki:

  • 4 solone śledzie ( całe)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na noc w gazowanej wodzie mineralnej lub w mleku. Wymoczone śledzie wyfiletować i pokrajać z zgrabne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, posolić i lekko ugnieść. Zostawić na 15 minut . Po tym czasie cebulę przepłukać zimną wodą i odstawić na sitku do odcieknięcia. Wodę zagotować. Dodać cukier, wino, ocet i przyprawy. śledzie przekładać w słoikach cebulą i zalać chłodną marynatą. Marynować 2 dni.