Świetna propozycja dla wielbicieli śledzi. Prezentuje się bardzo efektownie w szklanej misie. Bez problemu możemy zobaczyć warstwy sałatki. Do tego świeży , pachnący chleb i nie trzeba nic więcej.
Składniki:
- 3 filety śledziowe solone ( jeśli bardzo słone to radzę wymoczyć)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki
- 1 duża lub 2 mniejsze ugotowane marchewki
- 2 średnie ugotowane buraczki
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- majonez ( w zależności czy jest bardziej , czy mniej doprawiony używamy więcej lub mniej przypraw)
- ocet 10%
- sól, pieprz, mielony kminek cukier, zielenina
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy ją 1 litrem gorącej wody, dodajemy 2 łyżki octu, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki soli. Odstawiamy na 20 minut, a potem odsączamy na sitku.
Na spód salaterki w której będziemy podawać sałatkę ścieramy na grubej tarce jednego ziemniaka. Lekko solimy , pieprzymy i posypujemy mielonym kminkiem . Ziemniaka smarujemy cienką warstwą majonezu. Na majonez wykładamy pokrojone w kostkę filety śledziowe. Na śledzie wykładamy odsączoną cebulę , a na cebulkę ścieramy jabłko. Warstwę jabłka smarujemy majonezem. Następnie ścieramy drugiego ziemniaka , którego doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem i smarujemy cienką warstwą majonezu.
Następnie ścieramy marchewkę , a na marchewkę buraczki. Buraczki doprawiamy solą , pieprzem i mielonym kminkiem i smarujemy grubszą warstwą majonezu. Na majonez ścieramy na drobnej tarce jajka , posypujemy zieleniną i zostawiamy na przynajmniej godzinę aby sałatka się „przegryzła”
Mielony kminek możemy zastąpić innymi ulubionymi przyprawami , a majonez wymieszać pół na pół z jogurtem.
Sałatka wygląda równie pięknie układana na talerzu za którym położyliśmy obręcz tortownicy. Układamy warstwy , ściągamy obręcz i mamy sałatkę w formie tortu.
0 comments on “Śledzie pod szubą”Add yours →