Sernik na zimno z galaretką kawową

Idealne ciasto na lato. Ciasteczkowy , chrupiący spód. Na wierzchu sernikowa masa wymieszana z kawową galaretką. Alternatywa dla tiramisu.

 

Składniki na galaretkę kawową: 

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • od 3/4 do 1 szklanki cukru

Składniki na masę sernikową i spód:

  • 100 g masła
  • 25 ciastek typu oreo
  • 500 g serka śmietankowego
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki śmietanki do ubijania
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Na galaretkę kawową żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na 15 minut. Pozostałe cztery szklanki wody zagotować. We wrzątku rozpuścić cukier i kawę oraz dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Wylać galaretkę na blachę lub do innych foremek na wysokość 1-1,5 cm.

Zemleć ciastka w malakserze . Roztopić masło i dodać je do ciastek. Wymieszać i wyłożyć nimi dno tortownicy . Włożyć do lodówki na pół godziny. Ser zmiksować z mlekiem skondensowanym. Śmietankę ubić z cukrem pudrem . Do serka wmieszać ubitą śmietankę i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody chłodną żelatynę ( najpierw ją zalać zimną wodą i zostawić na 15 minuta a potem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Stężałą galaretkę pokroić w kostkę . Trzy czwarte kostek  dodać do masy sernikowej , wymieszać i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć resztę galaretki . Włożyć do lodówki na  przynajmniej cztery godziny.

 

 

0 comments on “Sernik na zimno z galaretką kawowąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.