Sernik Japoński

Jest to połączenie sernika, biszkoptu i sufletu. Ciasto z twarożkiem i sporą ilością wiejskich jaj pieczone jest w kąpieli wodnej.  Sernik pachnie delikatnie wanilią i nie jest przesadnie słodki. Szybko znika z patery . Nie zawiera żadnych spulchniaczy oprócz ubitych białek.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 13 białek
  • 7 łyżek masła
  • 120 g serka śmietankowego ( ma być gładki , dobrze zmielony )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • tortownica o średnicy 20 cm, folia aluminiowa, papier do pieczenia, głęboka blacha w której zmieści się nasza tortownica.

Tortownicę z zewnątrz owijamy trzema warstwami folii aluminiowej ( nie wolno aby woda przesiąkła nam do ciasta) . Wewnątrz tworzymy obręcz z pasa papieru do pieczenia , tak aby wystawał nam jakieś 6-8 cm ponad  tortownicę. Dno wykładamy krążkiem papieru i smarujemy masłem.

Masło, serek i mleko podgrzewamy w rondelku na małym ogniu , aż masło nam się rozpuści.

Żółtka ubijamy z połową cukru aż zbieleją i łączymy lekko z przesianymi mąkami oraz chłodną mieszaniną maślano- serową.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami pozostały cukier.

1/3 część białek przekładamy do naszego ciasta i  mieszamy. Wlewamy ciasto do pozostałych białek, delikatnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu, wlewamy do połowy wysokości tortownicy gorącej wody . Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 25 minut , a potem przez 55 minut w temperaturze 140 stopni C. Po tym czasie wyciągamy z wody i studzimy nie wyciągając z tortownicy. Tortownicy pozbywamy się gdy ciasto będzie całkowicie zimne.

Możemy oprószyć cukrem pudrem