Schab w sosie jabłkowo-miętowym z pieczonym batatem i marchewką po koreańsku

Kawałki schabu z aksamitnym sosem jabłkowo-miętowym. Do tego marchew w słodko-kwaśnej marynacie z dodatkiem świeżego imbiru i chili. Pieczony , słodki batat jest idealnym uzupełnieniem świeżych smaków sosu i warzyw.

 

Składniki pieczeni :

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 100 g masła
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 łyżki gotowego, angielskiego sosu miętowego
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy. Miękkie masło doprawiamy solą , mielonym pieprzem, słodką papryką i majerankiem i mieszamy do połączenia. Masłem smarujemy mięso. Cebulę i warzywa korzeniowe kroimy w plastry i układamy na środku brytfanny. Na warzywach układamy schab . Wokół schabu układamy ćwiartki jabłek ze skórką . Podlewamy szklanką wody, dodajemy listek laurowy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 godziny ( sok wyciekający z mięsa po wbiciu weń widelca powinien być złocisty i klarowny a nie mętny i różowawy). Mięso w czasie pieczenia często polewamy sosem.  Po upieczeniu mięso zawijamy w folię , Warzywa i jabłka przecieramy przez sitko. Dodajemy sos miętowy, śmietankę , sól . Podgrzewamy mieszając . Schab kroimy po 15 minutach od wyciągnięcia z piekarnika na grube plastry i polewamy  gorącym sosem.