Schab nadziewany wędzoną śliwką

Schab wieprzowy nadziany wędzonymi śliwkami . Plaster soczystego schabu podany z pieczonym batatem i surówką z czerwonej kapusty, marchewki, selera i jabłka.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • sól, pieprz, kminek, papryka słodka

Wykonanie:

Schab umyć i osuszyć. Ostry nóż wbić w środkową część schabu i przebić wzdłuż , prawie do samego końca. W szczelinę wpychamy suszone śliwki, pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki lub tłuczka. Schab natrzeć solą, pieprzem , słodką papryką i kminkiem. Warzywa obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia warzywa . Posolić lekko i oprószyć pieprzem. Na warzywach ułożyć schab, polać roztopionym masłem i połową szklanki wody. Pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 190 stopni C , często polewając wytworzonym sokiem. Po upieczeniu przykryć papierem lub folią na 20 minut. Kroić w plastry . Pieczone warzywa możemy podać z mięsem lub wykorzystać do przygotowania sosu pieczeniowego.