Czarna rzodkiew jest bardzo zdrowa ale niestety brzydko pachnie. Mój sposób na rzodkiew sprawia ,że pozbywamy się nieprzyjemnego zapachu, a sama sałatka smakuje jak z rzodkiewek. Jest prosta w przygotowaniu .W sam raz na lunch do pracy lub lekką kolację.
Składniki:
- 1 duża ( lub 2 mniejsze) czarna rzodkiew
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki twarogu
- 1/2 pęczka cebuli dymki lub szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól , lekko mieszamy . Utartą rzodkiew przekładamy do plastikowego zamykanego pojemnika i potrząsamy około dwie minuty. Otwieramy pojemnik i zostawiamy na 10 minut ( możemy też przełożyć rzodkiew do plastikowej miski , nakryć talerzem i przytrzymując talerz potrząsać miską). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajko, rozkruszony twaróg, posiekaną dymkę i koperek. Dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 20 minut .
0 comments on “Sałatka z czarnej rzodkwi”Add yours →