Dzisiaj chcę namówić Was do zrobienia sałatki winegret. Nie jest to wersja ze śledziem tylko z kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że jest prostsza i smaczniejsza niż wersja lwowska.
Świetna jest jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonej karkówki lub zwykłym kotletem mielonym. Bez żadnych dodatków smakuje też wyśmienicie .
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- ½ ugotowanego selera korzeniowego
- 2 ugotowane buraki
- 1 mała cebula lub szalotka
- 1 jabłko
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 puszka białej lub czerwonej fasoli ( może być też groszek)
- 4 spore ogórki kiszone
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól , pieprz, cukier
Wykonanie :
Wszystkie ugotowane i przestudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki w osobnej miseczce mieszamy z dwoma łyżkami oleju (nie będą aż tak bardzo barwić innych składników sałatki). Pozostałe warzywa wrzucamy do sporej miski.
Cebulę kroimy w piórka i lekko ją marynujemy ze szczyptą soli , ½ łyżeczki cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Odstawiamy na 10 minut.
Ogórki kroimy w kostkę, jabłko również. Dodajemy do ugotowanych warzyw razem z odcedzoną fasolką, zamarynowaną cebulką i buraczkami.
Kapustę lekko płuczemy i po odciśnięciu siekamy kilka razy. Dodajemy do pozostałych warzyw.
Wlewamy do miski olej, dodajemy musztardę oraz doprawiamy solą, pieprzem , cukrem.
Ja dodaję też trochę mielonego kminku.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny aby się „przegryzła”
0 comments on “Sałatka winegret z kiszoną kapustą”Add yours →