Sałatka winegret z kiszoną kapustą

Dzisiaj chcę namówić Was do zrobienia sałatki winegret. Nie jest to wersja ze śledziem tylko z kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że jest prostsza i smaczniejsza niż wersja lwowska.

Świetna jest jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonej karkówki lub zwykłym kotletem mielonym. Bez żadnych dodatków smakuje też wyśmienicie .

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • ½ ugotowanego selera korzeniowego
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 jabłko
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli ( może być też groszek)
  • 4 spore ogórki kiszone
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól , pieprz, cukier

 

Wykonanie :

Wszystkie ugotowane i przestudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki w osobnej miseczce mieszamy z dwoma łyżkami oleju (nie będą aż tak bardzo barwić innych składników sałatki). Pozostałe warzywa wrzucamy do sporej miski.

Cebulę kroimy w piórka i lekko ją marynujemy ze szczyptą soli , ½ łyżeczki cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Odstawiamy na 10 minut.

Ogórki kroimy w kostkę, jabłko również. Dodajemy do ugotowanych warzyw razem z odcedzoną fasolką, zamarynowaną cebulką i buraczkami.

Kapustę lekko płuczemy i po odciśnięciu siekamy kilka razy. Dodajemy do pozostałych warzyw.

Wlewamy do miski olej, dodajemy musztardę oraz  doprawiamy solą, pieprzem , cukrem.

Ja dodaję też trochę mielonego kminku.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny aby się „przegryzła”

 

0 comments on “Sałatka winegret z kiszoną kapustąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.