Sałatka została wykonana na przyjęcie komunijne i dlatego sardynki z puszki zamieniłem na soczyste kawałki tuńczyka. Marchewka , jajko, cebulka , ziemniaki, ryba ułożone w warstwach i przełożone cieniutkimi warstwami majonezu. Sałatka jest nie tylko efektowna ale również przepyszna.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka lub sardynek w oleju
- 4 średnie ugotowane ziemniaki
- 3-4 ugotowane marchewki ( 3 jeśli są większe, 4 jeśli mniejsze)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 małe cebule (można zamienić na 1 pęczek dymki)
- majonez
- ocet , sól , cukier, pieprz
- zielony koperek
Cebulkę obieramy , kroimy w kostkę i zalewamy w misce litrem gorącej wody, dodajemy 2 łyżki octu (ocet można zastąpić sokiem z cytryny) , 1 łyżkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut . Odsączamy na sitku. Jeśli używamy dymki to jej nie marynujemy.
Do miski w której będziemy podawać sałatkę ścieramy dwa ziemniaki. Solimy,pieprzymy i smarujemy majonezem. Na majonez wykładamy rozdrobnionego tuńczyka lub sardynki ( bez zalewy) . Na rybę ścieramy na grubej tarce białka jajek, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Następnie ścieramy marchewkę . Doprawiamy i smarujemy lekko majonezem. Kolejna warstwa to odsączona cebula. Na cebulę ścieramy na drobnej tarce trzy żółtka ( jedno żółtko zostawiamy ) i smarujemy majonezem . Ostatnią warstwę stanowią dwa ziemniaki które ścieramy na grubej tarce.Doprawiamy i smarujemy majonezem. Ozdabiamy świeżym koperkiem i pokruszonym żółtkiem , formując gałązki kwitnącej mimozy. Odstawiamy na przynajmniej jedną godziną i zajadamy :).
Warstwy majonezu nie powinny być za grube.Warzywa powinny być nim lekko pokryte. Jedynie ziemniaki smarujemy większą ilością.
Sałatkę można uformować również na płaskim talerzu za pomocą obręczy od tortownicy.
0 comments on “Sałatka mimoza z tuńczykiem”Add yours →