Rurki z kremem malinowym

Lekkie , kruche rurki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego. Wierzch posypany malinowym cukrem. W środku lekka śmietankowa pianka z dodatkiem nalewki malinowej. W wersji dla dzieci z syropem malinowym. Znikają ze stołu w tempie błyskawicznym.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • cukier kryształ
  • 1 białko

Składniki kremu:

  • 500 ml śmietanki do ubijania ( 30%, 36 %)
  • 1/3 szklanki syropu malinowego lub nalewki malinowej)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

z mąki, masła, śmietany i soli zagniatamy ciasto i odstawiamy przynajmniej na 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów.Wycinamy długi paski i owijamy na posmarowanych tłuszczem tulejkach do rurek. Jedną stronę rurek moczymy w lekko rozbitym białku a potem w cukrze krysztale. układamy ciastka na blasze cukrem do góry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 12-15 minut. Studzimy i wyciągamy foremki z naszych ciastek.

Żelatynę zalewamy syropem malinowym i odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy nad parą lub w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy pod koniec wlewając zimny syrop z żelatyną.Jeśli masa wydaje nam się za mało słodka to możemy dodać łyżkę cukru pudru.

Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy ciastka malinową śmietanką.

Jeśli ciastka są tylko dla dorosłych to proponuję zamiast syropu użyć nalewki malinowej.

Oczywiście gdy nie mamy syropu malinowego możemy dodać inny ,który lubimy i mamy akurat w domu.