Rosół z kaczki z makaronem gryczanym

Aby rosół z kaczki był naprawdę wyśmienity musi być ugotowany z kaczki barbarie. W mojej rodzinnej wsi mówią na te kaczki japonki :). Kaczka ta jest mniej tłusta niż kaczka pekinka . Wolno gotowany , z dodatkiem dużej ilości włoszczyzny, ziela angielskiego i goździków, kusi swoim aromatem i słodkawym smakiem. Tutaj został podany z makaronem gryczanym ale smakuje równie dobrze z gotowanymi ziemniakami lub fasolą „Jaś”.  Obowiązkowo duża ilość pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz.

Składniki:

  • 1/2 kaczki barbarie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 obrana cebulka
  • 2 suszone grzybki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • 2 plasterki suszonego jabłka lub wysuszona skórka z połowy jabłka
  • sól

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić na połowę i włożyć do sporego garnka. Zalać pięcioma litrami zimnej wody , zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pojawiające się szumowiny ściągać z powierzchni wody. Cebulę obrać i przypiec nad gazem lub na suchej patelni. Marchew , pietruszkę i seler obrać i umyć. Po 1,5 godziny dodać pozostałe warzywa, przyprawy oraz łyżkę soli. Gotować jeszcze godzinę lub półtorej . Rosół powinien mrugać. Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przecedzić. Do przecedzonego rosołu dolać łyżkę zimnej wody, zamieszać i po pięciu minutach zdjąć nadmiar tłuszczu . Doprawić solą i dużą ilością mielonego pieprzu.

 

Makaron gryczany:

  • 2 jajka
  •  1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto po 15 minutach wałkować cienko, przesuszyć i kroić w zapałkę lub małe łazanki. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku.