Rosół drobiowy z domowym makaronem

 

Nic mi się bardziej nie kojarzy z dzieciństwem niż rosół . Niedziela bez rosołu to nie była prawdziwa niedziela. Najlepszy rosół jest z kury wolno gotowany , z dodatkiem włoszczyzny . Podany z domowym makaronem zadowoli każdego.

Składniki na rosół:

  • Ćwiartka kury rosołowej ( najlepiej kupić połowę, podzielić na dwie części i jedną wrzucić do zamrażarki – będzie na następny rosół)
  • 1 szyja lub małe skrzydło z indyka
  • 2 skrzydła  lub kawałek porcji rosołowej z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 grzybki suszone
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • zielenina ( pietruszka, cebulka dymka, listek selera, jeśli lubimy to listek lubczyku)

Wykonanie:

Mięso myjemy i zalewamy pięcioma litrami zimnej wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Garnka nie przykrywamy a szumowiny , które pojawiają się na powierzchni zbieramy i wyrzucamy. Warzywa korzeniowe obieramy i wrzucamy w całości do rosołu. Cebulkę obieramy ale tak aby zostały jeszcze brązowe łuski, kroimy na pół i przypiekamy na suchej patelni ( lub na blasze kuchni węglowej, jeśli ktoś taką dysponuje). Gdy cebulka stanie się podpieczona wrzucamy ją do garnka. Cebulkę możemy również opalić nad płomieniem gazowym ale wtedy trzeba ją obrać całkowicie z brązowych łusek. Do garnka wrzucamy jeszcze płaską łyżkę soli, pieprz ziarnisty, grzybki suszone, zieleninę i gotujemy następne 1,5 godziny. Rosół powinien tylko lekko „mrugać”. Przed podaniem wyciągamy mięso i warzywa a rosół możemy przecedzić . Doprawiamy jeszcze solą i mielonym pieprzem.

Składniki na domowy makaron : 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta sol

Mąkę zagniatamy z jajkami i szczyptą soli na twarde ciasto. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa cienkie placki. Przesuszyć i kroić nożem lub maszynką na makaron. Gotować 5 minut w posolonym wrzątku.