Rolada z piersi indyka z nadzieniem morelowo-selerowym

Potrawa zainspirowana została amerykańskimi przepisami na pieczonego indyka. Nadzienie z chleba tostowego, selera naciowego i suszonych moreli idealnie pasuje do delikatnej indyczej piersi.  Do tego miska sałaty i pieczone ziemniaki.

 

  • 1 filet z piersi  indyka
  • 4 kromki czerstwego chleba tostowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 8 suszonych moreli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki masła
  • 5 listków świeżej szałwii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Filet musimy tak rozkroić aby powstał nam płat mięsa o mniej więcej równej grubości i kształtem zbliżony do prostokąta. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach masła aż się lekko zeszkli .Dodajemy pokrojony seler, pokrojone morele , posiekany czosnek i smażymy do momentu gdy seler będzie prawie miękki. Chłodzimy. Do przestudzonych warzyw dodajemy sól, pieprz, posiekaną szałwię, pokrojony w kostkę chleb tostowy i surowe jajka. Wszystko lekko mieszamy . Rozkładamy nadzienie na płacie indyka i zwijamy roladę , którą spinamy wykałaczkami lub związujemy bawełnianą nicią. Jeśli nadzienia jest za dużo to możemy je osobno upiec w foremkach do zapiekania. Mięso przekładamy do brytfanki , smarujemy dwoma łyżkami miękkiego masła ,podlewamy sokiem z pomarańczy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Przez pierwszą godzinę mięso przykrywamy papierem do pieczenia, a ostatnie pól godziny pieczemy odkryte , często polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu przykrywamy papierem lub folią aluminiową na 10-15 minut i dopiero wtedy kroimy w plastry.