Resztkowa młoda kapusta

 

Tak jak sama nazwa wskazuje potrawa powstała z resztek, które najczęściej wyrzucamy . Chodzi o wierzchnie liście kapusty, kalafiora lub liście kalarepy. Ja w przepisie użyłem liści z jednej kapusty młodej i liści z jednego kalafiora. Przyrządziłem je tak jak robiła to moja babcia, czyli ze śmietaną , groszkiem, marchewką i niedużą ilością pasty pomidorowej. Potrawa wyszła przepyszna.

 

Składniki:

  • zewnętrzne liście z dwóch młodych kapust , kalafiora lub kalarepy( może też być jedna cała młoda kapusta) – po posiekaniu powinna być około 3 litrów liści.
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki ( 12-30 %)
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki świeżego lub  mrożonego groszku
  • 1 marchewka ( lub 2 młode)
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól , pieprz do smaku

Wykonanie:

Liście starannie myjemy i wykrawamy nerwy. Nerwy kroimy w półcentymetrowe plasterki, liście szatkujemy w paski o szerokości pól centymetra. Marchewkę kroimy w półkrążki. Zagotowujemy dużą ilość wody z łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone nerwy kapustnych, marchewkę i sodę. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe liście i gotujemy dalsze 5 minut. Odcedzamy na sitku. Podgotowane liście zalewamy śmietanką, dodajemy groszek, pół pęczka szczypiorku i pół pęczka koperku. Dusimy 15 minut. Gdy groszek będzie już miękki dodajemy mąkę, cukier, pastę pomidorową i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą zieleninę i pestki dyni.

0 comments on “Resztkowa młoda kapustaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.