Tak jak sama nazwa wskazuje potrawa powstała z resztek, które najczęściej wyrzucamy . Chodzi o wierzchnie liście kapusty, kalafiora lub liście kalarepy. Ja w przepisie użyłem liści z jednej kapusty młodej i liści z jednego kalafiora. Przyrządziłem je tak jak robiła to moja babcia, czyli ze śmietaną , groszkiem, marchewką i niedużą ilością pasty pomidorowej. Potrawa wyszła przepyszna.
Składniki:
- zewnętrzne liście z dwóch młodych kapust , kalafiora lub kalarepy( może też być jedna cała młoda kapusta) – po posiekaniu powinna być około 3 litrów liści.
- 1 szklanka słodkiej śmietanki ( 12-30 %)
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- 1 marchewka ( lub 2 młode)
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
- 2 łyżki pestek dyni
- sól , pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście starannie myjemy i wykrawamy nerwy. Nerwy kroimy w półcentymetrowe plasterki, liście szatkujemy w paski o szerokości pól centymetra. Marchewkę kroimy w półkrążki. Zagotowujemy dużą ilość wody z łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone nerwy kapustnych, marchewkę i sodę. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe liście i gotujemy dalsze 5 minut. Odcedzamy na sitku. Podgotowane liście zalewamy śmietanką, dodajemy groszek, pół pęczka szczypiorku i pół pęczka koperku. Dusimy 15 minut. Gdy groszek będzie już miękki dodajemy mąkę, cukier, pastę pomidorową i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą zieleninę i pestki dyni.
0 comments on “Resztkowa młoda kapusta”Add yours →