Ratatouille

Pogoda podczas tegorocznej majówki była wspaniała. Na Podkarpaciu temperatury były raczej letnie, a nie wiosenne. Gdy jest tak ciepło nie mam ochoty na mięso i wcinam warzywa. Dzisiaj podam Wam przepis na pieczoną wersję ratatoullie. Czas pieczenia jest dość długi ale smak wynagradza wszystko.  Mój znajomy stwierdził , że jest wręcz obłędna. Zapraszam więc do gotowania.

 

Składniki:

  • 1 średnia cebula ( ok. 100 g )
  • 1 duża marchewka ( ok. 100 g )
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 ostra papryczka ( lub szczypta płatków chili)
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 puszka pomidorów w puszce( krojonych)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku ( lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 8 listków bazylii
  • 2 młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory w typie lima
  • sól, mielony pieprz

Wykonanie:

Jedną łyżeczkę posiekanego czosnku mieszamy z łyżeczką świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego),  trzema posiekanymi listkami bazylii i dwoma łyżkami oliwy . Mieszamy i odstawiamy.

Papryki(ostrą również) pieczemy w piekarniku, aż skórka zacznie robić się czarna ( możemy opalić ja również nad płomieniem gazowym). Podpieczona paprykę wrzucamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i seler również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy dwie minuty. Dodajemy marchewkę i seler, solimy i smażymy dziesięć minut. Paprykę oczyszczamy ze skórki i gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Paprykę i czosnek wrzucamy do pozostałych warzyw . Dodajemy pomidory z puszki i pastę pomidorową , tymianek i płatki chili( jeśli nie mieliśmy świeżej ostrej papryczki). Dusimy 15 minut. Podduszone warzywa blendujemy razem z listkami bazylii. Wylewamy sos do naczynia w którym będziemy zapiekać naszą potrawę.

Cukinię, bakłażana i pomidory kroimy w cienkie plastry i układamy naprzemiennie na sosie. Wszystko oprószamy solą i mielonym pieprzem. Polewamy po wierzchu wcześniej przygotowaną ziołową oliwą. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Pieczemy trzy godziny. Po trzech godzinach ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 45 minut.

Podajemy z kilkoma kroplami octu balsamicznego .

 

0 comments on “RatatouilleAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.