Racuchy na kefirze

Czasem kupuję dużą butelkę kefiru lub maślanki ( no bo przecież jest na promocji) i nigdy nie dopijam jej do końca. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ale po wypiciu połowy przechodzi mi ochota na resztę. Zawsze wtedy mogę wykorzystać drugą połowę butelki do przygotowania pysznych racuchów. Są naprawdę szybkie i niedrogie.

 

Składniki:

  • 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (jogurt naturalny też będzie)
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennnej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju (do ciasta)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wbić jajko, dodać kefir, sól i cukier. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, olej i sodę i połączyć w jednolite , geste ciasto. Odłożyć na 15 minut w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po łyżce ciasta. Smażyć  na średnim ogniu do zrumienienia jednej strony. Delikatnie przewrócić na drugą stronę ( widelec wbić w brzeg placka i szybkim ruchem przewrócić go na drugą stronę). Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, Możemy posypać je cukrem i zajadać lub podać je z ulubionym dżemem, nutellą lub lemon curdem. Do surowego ciasta możemy wkroić również jabłko lub dodać jagód.

0 comments on “Racuchy na kefirzeAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.