Quiche Lorraine

 

Prosty i niezwykle smaczny Quiche Lorraine. Przepis Julii Child. Bez żadnych udziwnień. Tylko bekon, wiejskie jajka i śmietana oraz oczywiście pyszne kruche , maślane ciasto.

Składniki ciasta:

  • 1 i 1/2 szklanki zimnej mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Składniki nadzienia:

  • 6-8 plastrów bekonu lub chudego boczku ( około 150 g)
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/3 śmietany 22% ( można zamiast śmietany użyć jogurtu greckiego ale śmietana to klasyka)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Mąkę i masło połączyć palcami aż utworzy się kruszonka. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki z masłem. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny lub na całą noc ( surowe ciasto w lodówce może leżeć 3 dni , w zamrażarce do 6 miesięcy).

Schodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty ( 20 -23 cm) , nakłuć widelcem , przykryć papierem i wsypać groch , ciecierzycę lub ryż. Piec w rozgrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 12 minut. Papier i ziarna usunąć .

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć ta patelni aby stał się chrupiący . Odsączyć z tłuszczu i wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną , dodać sól  i przyprawy. Wylać na podsmażony boczek. Masło pokroić na kawałki i rozłożyć je w kilku miejscach na masie jajecznej. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 25-30 minut , aż nadzienie będzie puszyste i rumiane . Podajemy na ciepło lub zimno .

0 comments on “Quiche LorraineAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.