Podkarpackie gomółki

Takie serki wyrabiano dawniej w mojej rodzinnej wsi , gdy było pod dostatkiem twarogu i trzeba było go jakoś przetworzyć aby się nie zepsuł . Nie było wszak wtedy jeszcze lodówek. Babcia mojego taty ucierała twaróg z żółtkami , solą i kminkiem i formowała gomółki , które suszyły się kilka dni na przetaku w ciepłym piecu. Po obsuszeniu takie gomółki można było przechowywać w suchym i chłodnym miejscu kilka tygodni. Uważam , że są idealną przekąską do piwa lub wina . Świetnie też smakują z ciemnym chlebem i świeżym masłem.

Składniki:

  • 500 g tłustego białego twarogu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 żółtka
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Ser mielimy i ucieramy z żółtkami, kminkiem, solą i pieprzem. Formujemy cztery kulki, układamy na blasze i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 90-100 stopni) i suszymy. Gdy wyschną i lekko zżółkną nadają się do jedzenia.