Placki z wątróbki

Wiem, że te placki niezbyt dobrze wyglądają ale tak już jest z wątróbką. Po ugotowaniu lub usmażeniu jest szaro-ziemista. Nieważne. Ważny jest smak . A smak tych placuszków jest rewelacyjny. Co jeszcze przemawia na ich korzyść poza smakiem? Są tanie i szybko się je przyrządza. Przyrządzałbym  je częściej gdyby nie to, że wątróbkę powinno się jadać raczej raz w miesiącu. Do tych placków nadaje się każdy rodzaj wątróbki, Z drobiowej placuszki wychodzą delikatniejsze, z wieprzowej bardziej wyraziste. Podaję je w towarzystwie surówki o zdecydowanym smaku ( na zdjęciu jest to surówka z marchewki, jabłka i chrzanu, doprawiona jogurtem) lub z ogórkami kiszonymi. Korniszony też się nadają. Zapraszam więc do wspólnego gotowania.

Składniki:

  • 500 g wątróbki ( drobiowa, wieprzowa)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku ( można zamienić na majeranek, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, aż zacznie się rumienić. Wątróbkę myjemy, osuszamy i wycinamy wszystkie żyłki. Wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę również mielimy lub rozdrabniamy. Do masy wątróbkowo-cebulowej dodajemy roztrzepane jajka , majonez, mąkę, drobno posiekany czosnek  i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i na gorący tłuszcz kładziemy po łyżce ciasta. Smażymy krótko z obu stron ( wątróbka nie potrzebuje długiego smażenia) .Odsączamy na ręczniku papierowym .

0 comments on “Placki z wątróbkiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.