Proste i szybkie placki z nadzieniem serowym. Ja lubię mieszaninę twarogu, mozarelli i żółtego sera. Można też jako nadzienie wykorzystać ugotowane na twardo jajka wymieszane z odrobiną majonezu, szczypiorkiem i doprawione solą i pieprzem . Smaczne są też placki z nadzieniem z ugotowanego ryżu i podsmażonych na maśle z cebulą pieczarkach.
Składniki:
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 1 jajko
- 400 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 2/3 łyżeczko sody
- 2 łyżki oleju
- 50 g twarogu
- 1 kulka mozarelli
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski. Dodać sól , cukier, jajko, kefir i olej. Zagnieść miękkie ciasto i włożyć go do lodówki na pół godziny. Żółty ser i mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać twaróg i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na dziesięć równych części i uformować z nich kulki. Na stolnicy oprószonej mąką spłaszczyć kulkę , tak aby nadać jej formę placka. Nałożyć nadzienie i zlepić tak jak pączka. Podsypać stolnicę jeszcze mąką i spłaszczać opuszkami palców, aż placek będzie miał grubość około jednego centymetra. Trzeba to robić delikatnie tak aby nadzienie zostało w środku ciasta. Rozgrzać patelnię i na suchą kłaść po jednym placku . Smażyć do zrumienienia z obu stron. Upieczony placek przełożyć na talerz i posmarować go z dwóch stron delikatnie masłem. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta .
0 comments on “Placki z nadzieniem serowym”Add yours →