Kruche , wytrawne ciasto i nadzienie z cebuli i serków topionych, sól, pieprz, zioła . Tylko tyle a smak trudno opisać. Wspaniale smakuje na ciepło , jako danie letnie obiadowe, jak i na zimno .
Składniki ciasta:
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany ( 12-18 %)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki octu
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 6 dużych cebul
- 5 łyżek oleju
- 4 serki topione
- 4 jajka
- ulubiona zielenina lub zioła ( koperek , pietruszka, tymianek)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zimne masło ścieramy na grubej tarce do mąki. Dodajemy śmietanę, sodę wymieszaną z octem i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 2 godziny do lodówki
Cebulę kroimy w półkrążki i przesmażamy na oleju .Cebula ma zmięknąć ale nie może się zrumienić. Cebulę przekładamy do miski i póki jest jeszcze gorąca mieszamy z serkami. Serki pod wpływem ciepła roztopią się . Do przestudzonej masy cebulowo-serowej wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy porządną garść ulubionej zieleniny.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części ( 2/3 i 1/3). Większą część rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm, tak aby ciasto było też na bokach tortownicy.Na ciasto wkładamy nasze nadzienie i przykrywamy rozwałkowanym krążkiem z mniejszej części. Ciasto , które wystaje ponad nadzienie delikatnie ściągamy na naszą „pokrywkę”. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni C.
0 comments on “Placek z nadzieniem cebulowym”Add yours →