Placek z nadzieniem cebulowym

Kruche , wytrawne ciasto i nadzienie z cebuli i serków topionych, sól, pieprz, zioła . Tylko tyle a smak trudno opisać. Wspaniale smakuje na ciepło , jako danie letnie obiadowe, jak i na zimno .

Składniki ciasta:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany ( 12-18 %)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 6 dużych cebul
  • 5 łyżek oleju
  • 4 serki topione
  • 4 jajka
  • ulubiona zielenina lub zioła ( koperek , pietruszka, tymianek)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Zimne masło ścieramy na grubej tarce do mąki. Dodajemy śmietanę, sodę wymieszaną z octem i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 2 godziny do lodówki

Cebulę kroimy w półkrążki i przesmażamy na oleju .Cebula ma zmięknąć ale nie może się zrumienić. Cebulę przekładamy do miski i póki jest jeszcze gorąca mieszamy z serkami. Serki pod wpływem ciepła roztopią się . Do przestudzonej masy cebulowo-serowej wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy porządną garść ulubionej zieleniny.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części ( 2/3 i 1/3). Większą część rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę o średnicy 23 cm, tak aby ciasto było też na bokach tortownicy.Na ciasto wkładamy nasze nadzienie i przykrywamy rozwałkowanym krążkiem z mniejszej części. Ciasto , które wystaje ponad nadzienie delikatnie ściągamy na naszą „pokrywkę”. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni C.

0 comments on “Placek z nadzieniem cebulowymAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.