Placek z kurczakiem pod kruchym ciastem (Chicken Pie)

Jest to moja wersja klasycznego , angielskiego dania. Kawałki piersi z kurczaka zostały lekko zrumienione na tłuszczu i podsmażone z marchewką , selerem i pietruszką. Po dodaniu mleka , musztardy i ziół zapieczono je pod płaszczem kruchego ciasta. Wspaniałe , treściwe danie obiadowe.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g zimnego masła
  • 80 g zimnego smalcu

Składniki na kurczaka w sosie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kalarepa
  • 6 pieczarek
  • biała część pora
  • szklanka mleka
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku( lub 1/2 suszonego)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Pierś kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy aż kurczak będzie złocisty. Mięso wykładamy na talerz a na patelnię wrzucamy pokrojonego pora , obrane i pokrojone warzywa korzeniowe, pokrojoną kalarepę i pieczarki. Smażymy aż warzywa będą w połowie miękkie. Dodajemy mąkę i zasmażamy przez minutę. Do warzyw z mąką wlewamy zimne mleko .Cały czas mieszamy . Dolewamy bulion ( bulionu nie dolewamy całego- sos powinien być gęsty ). Wrzucamy masło , musztardę i zioła. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Zagotowujemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy potrawę zapiekać.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt naczynia i przykrywamy nim kurczaka w sosie. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i robimy nożem w cieście dwa nacięcia ( będzie przez nie uciekać para). Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 45-55 minut ( do zrumienienia się ciasta). Podajemy po 10 minutach od wyciągnięcia zapiekanki z piekarnika.

0 comments on “Placek z kurczakiem pod kruchym ciastem (Chicken Pie)Add yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.