Placek z kapustą

Placek ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Nie trzeba mieć miksera ani specjalnych składników. Kapustę kupimy wszędzie. Najlepiej nadaje się do tej potrawy młoda kapusta. Jest delikatniejsza, słodsza i szybciej się nam udusi na oleju. Jeśli dysponujemy tylko zimową kapustą, to po posztkowaniu radzę ją wrzucić na pięć minut do gorącej wody i odcedzić. Dopiero taką sparzoną dodać do pozostałych składników. Możemy też zamienić część kapusty na fileta z kurczaka ( wtedy bierzemy 150 g fileta i 350 g kapusty). 

Składniki nadzienia:

  • 500 g kapusty świeżej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cząbru ( lub pół pęczka zielonego koperku)
  • sól , pieprz mielony

Składniki ciasta:

  • 3 jajka
  • 100 g majonezu
  • 200 ml kefiru , jogurtu lub maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka siemienia lnianego lub sezamu do posypania

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy , solimy i lekko ugniatamy aby trochę zmiękła. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Smażymy aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kapustę. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy cząbrem, mielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy majonez, kefir, sól, sodę i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy do połączenia się w składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowujemy masłem lub olejem i wysypujemy tartą bułką. Do formy wylewamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy ciepłe nadzienie, polewamy resztą ciasta. Posypujemy wierzch ziarenkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Po upieczeniu czekamy 10-15 minut i podajemy.

0 comments on “Placek z kapustąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.