Placek ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Nie trzeba mieć miksera ani specjalnych składników. Kapustę kupimy wszędzie. Najlepiej nadaje się do tej potrawy młoda kapusta. Jest delikatniejsza, słodsza i szybciej się nam udusi na oleju. Jeśli dysponujemy tylko zimową kapustą, to po posztkowaniu radzę ją wrzucić na pięć minut do gorącej wody i odcedzić. Dopiero taką sparzoną dodać do pozostałych składników. Możemy też zamienić część kapusty na fileta z kurczaka ( wtedy bierzemy 150 g fileta i 350 g kapusty).
Składniki nadzienia:
- 500 g kapusty świeżej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cząbru ( lub pół pęczka zielonego koperku)
- sól , pieprz mielony
Składniki ciasta:
- 3 jajka
- 100 g majonezu
- 200 ml kefiru , jogurtu lub maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka siemienia lnianego lub sezamu do posypania
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy , solimy i lekko ugniatamy aby trochę zmiękła. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Smażymy aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kapustę. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy cząbrem, mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy majonez, kefir, sól, sodę i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy do połączenia się w składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowujemy masłem lub olejem i wysypujemy tartą bułką. Do formy wylewamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy ciepłe nadzienie, polewamy resztą ciasta. Posypujemy wierzch ziarenkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Po upieczeniu czekamy 10-15 minut i podajemy.
0 comments on “Placek z kapustą”Add yours →