Tak naprawdę nigdy nie byłem w Afganistanie i nie wiem czy w taki sposób tam robią pilaw. Może to jest jak z naszą rybą po grecku lub fasolką po bretońsku. Przepis jest nieskomplikowany i pyszny. Wołowinę możemy zastąpić baraniną, żeby było bliżej orginalnego przepisu lub wieprzowiną ( to jednak już będzie dalekie odstępstwo od orginału). Zamiast cieciorki możemy dodać groszek, soczewicę lub drobną fasolkę. Zastanawiałem się czym można zastąpić suszony berberys i wydaje mi się , że suszona żurawina powinna być dobrym zamiennikiem .
Składniki:
- 400 g wołowiny lub baraniny
- 330 g ryżu basmati
- 2 średnie marchewki
- 1/3 szklanki ugotowanej ciecieżycy
- 1/3 szklanki rodzynek
- 40 g pistacji ( lub innych orzechów)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki suszonego berberysu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszu
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta kardamonu
- szczypta chili
- sol, pieprz mielony
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę ( 2 x 2 cm). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić mięso, Obsmażyć aż będzie rumiane. Dodać wszystkie przyprawy (oprócz kminu) i smażyć przez dwie minuty. Dodać cebulę pokrajaną w piórka , czosnek i berberys. Doprawić solą i pieprzem . Smażyć około 10 minut. Mięso podlać szklanką wody i dusić na małym ogniu do miękkości i odparowania większości sosu.
Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody na półtwardo. Odcedzić na sitku. Marchewkę pokroić w słomkę i podsmażyć na łyżce oleju. Marchewka powinna lekko zmięknąć, a w środku powinna być jeszcze twarda. Doprawić ją solą i pieprzem. Rodzynki przepłukać ciepłą wodą. Pistacje grubo posiekać.
W garnku z dopasowaną pokrywką ( rondel, wysoka patelnia, garnek żeliwny, wok) ułożyć na połowie ryż. Obok ryżu wyłożyć mięso z sosem. Na ryż wyłożyć marchewkę. Na mięso wyłożyć ciecierzycę. Posypać potrawę rodzynkami i pistacjami. Kmin zetrzeć lekko palcami i posypać całą potrawę. Garnek przykryć czystą ściereczką, a na ściereczkę pokrywkę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut, po czym wyłączyć i zostawić na 15-20 minut. Przed serwowaniem pilaw można wymieszać.
Mięso i ryż można przygotować sobie wcześniej ( nawet dzień przed ) ale powinny być gorące gdy układamy je razem w garnku.
0 comments on “Pilaw po afgańsku”Add yours →