Pierś kurczaka w winno-śmietanowym sosie

Szybki przepis na  pierś kurczaka. Wystarczy pół godziny i pierś w sosie jest gotowa. W tym czasie można ugotować ryż i marchewkę z masłem i zieloną pietruszką. Lubię połączenie wina, masła i śmietany w sosie do mięsa. Wiem, nie jest ta danie bardzo fit ale czasem można sobie pozwolić .

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (pojedyńcze)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć mięso z obu stron aby lekko się zarumieniło. Podsmażone filety przełożyć na talerz i przykryć szczelnie folią . NA patelnię wrzucić drobno posiekaną szalotkę i podsmażyć aż zmięknie. Dodać czosnek , smażyć pół minuty. Wlać na patelnię bulion , wino i śmietankę. Gotować 10 minut . Do sosu dodać estragon i włożyć mięso. Dusić jeszcze około 10-15 minut aby sos odparował i stał się gęściejszy. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę zimnego masła. Wymieszać , aż tłuszcz się rozpuści a sos stanie się aksamitny doprawić solą i pieprzem ( możemy użyć białego pieprzu ale tylko szczyptę ponieważ łatwo można dodać go za dużo i sos będzie gorzki).

0 comments on “Pierś kurczaka w winno-śmietanowym sosieAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.