Szybki przepis na pierś kurczaka. Wystarczy pół godziny i pierś w sosie jest gotowa. W tym czasie można ugotować ryż i marchewkę z masłem i zieloną pietruszką. Lubię połączenie wina, masła i śmietany w sosie do mięsa. Wiem, nie jest ta danie bardzo fit ale czasem można sobie pozwolić .
Składniki:
- 4 filety z kurczaka (pojedyńcze)
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć mięso z obu stron aby lekko się zarumieniło. Podsmażone filety przełożyć na talerz i przykryć szczelnie folią . NA patelnię wrzucić drobno posiekaną szalotkę i podsmażyć aż zmięknie. Dodać czosnek , smażyć pół minuty. Wlać na patelnię bulion , wino i śmietankę. Gotować 10 minut . Do sosu dodać estragon i włożyć mięso. Dusić jeszcze około 10-15 minut aby sos odparował i stał się gęściejszy. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę zimnego masła. Wymieszać , aż tłuszcz się rozpuści a sos stanie się aksamitny doprawić solą i pieprzem ( możemy użyć białego pieprzu ale tylko szczyptę ponieważ łatwo można dodać go za dużo i sos będzie gorzki).
0 comments on “Pierś kurczaka w winno-śmietanowym sosie”Add yours →